ДРЕБНОЛЮСПЕСТ КАРАМФИЛ

ДРЕБНОЛЮСПЕСТ КАРАМФИЛ

ДРЕБНОЛЮСПЕСТ КАРАМФИЛ

Dianthus microlepis boiss.

 

Родът Dianthus от сем Caryophyllaceae (Карамфилови) наброява 250 вида. Останалите се срещат от равнините до горската граница и достигат до 2 500 м н.в. Името на рода идва от гръцката дума dianthоs и означава зевсово цвете. Видовото име microlepis произлиза от гръцката дума micros – малък, дребен и латинската дума lepis – люспа и означава дребнолюспест.

Дребнолюспестият карамфил е многогодишно растение със силно задебелен и вдървенен корен. От него излизат многобройни къси стъбла, които оформят типични плътни туфести възглавнички, достигащи десетина сантиметра в диаметър. Стъблата са високи 1-10 см. Те са почти без листа или с една-две двойки срещуположни люсповидни листа, които при основата са дълги 1-2 см и широки 1-1.5 мм. Под цветовете има два прицветника също във вид на люспи, отдалечени от основата на чашката. Чашката има дължина около 1 см и е леко разширена на върха. Венчето е около 1 см в диаметър със скрити в чашката нокти и разперлени встрани петурки. Те са розовочервени.

Цъфти от юни да септември.

Плътните туфи се срещат по тревисти и скални, каменисти и чакълести места както по силикатен, така и по варовит терен в Средна Стара планина, Витоша, Осогово, Пирин, Рила и Родопите до 2 700 м н.в. Понякога те се сливат помежду си и наподобяват мъхов чим, но скоро се покриват от нежните розови цветчета, които освежават еднообразните сиви скални релефи на планинския пейзаж. Дребнолюспестият карамфил, който се отличава от ароматните едроцветни градински карамфили по това , че не образува нектар, поради дребните се размери отдалеч не се различава. Това обаче не намалява красотата му. Затова макар и трудно, може да се отглежда за разнообразяване на видовия състав в паркови алпинеумни композиции.

Освен в България той се среща и в Югославия (Шар планина).

Дребнолюспестият карамфил е балкански ендемит от стар произход и заслужава внимание и научен интерес.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s