Полезна информация за цветята

Полезна информация за цветята

Фикус и почвени смеси

ficus tree with green leaves in summer garden

ПОДМЛАДЯВАНЕ НА ФИКУСИ

Фикусът е едно от най-разпространените стайни растения. В повечето случаи фикусът се развива добре, но ако листата му окапят , оголилото се стъбло не само, че не украсява, но и загрозява интериора на стаята. Много често фикусът може да се спаси. За целта е необходимо на разстояние около 25 см. от последния лист да се направят разрези върху стъблото- вертикални и хоризонтални. Около това място се поставя разделена на две / по височина / саксия, която е вързана с канап или тел, и се напълва с хумусна пръст. Пръстта можем да направим сами, или да закупим от специализираните магазини за цветя. В двете саксии трябва да се осигурява постоянно влага. По този начин от наранените места покарват множество корени. Необходимо е тази процедура да се извърши през пролетта. През есента вкорененото в новата саксия стъбло се прерязва с остър нож под саксията. По този начин се подмладяват и оголени стъбла на по-стари фикуси.

ПОЧВЕНИ СМЕСИ ЗА САКСИИНИ ЦВЕТЯ

Съставните части на саксийната пръст се пресяват , за да се отделят неразложените елементи.Когато се приготвя смес за възрастни растения с едри корени , се употребява едро пресята пръст , а за растения с нежни корени и разсад – по ситно пресята пръст.

За най-разпространените саксиини цветя се използват смесите :

1 –ва смес – листовка 4 части , чимовка 2 части , пясък 2,5 части и дърв. въглища 0,5 части . Използва се за обички , балзамина , евонимус , якуба и др.

2 – ра смес – листовка 8 части , чимовка 1 части , пясък 2 части и дърв. въглища 0,5 части Използва се за колеуса , амарилис и панкрациум.

3 – та смес – листовка 4 части , чимовка 2 части , пясък 2 части и дърв. въглища 0,5 части Използва се за филодендрона , камелията ,коледничето .

4 – та смес – листовка 3 части , чимовка 2 части , пясък 1,5 части и дърв. въглища 0,5 части , оборска тор 1 част . Използва се за мушкато , сакъзче , палмите , игликата , лимона , фикуса и т. н.

5 – та смес – листовка 2 части , чимовка 6 части , пясък 2 части и дърв. въглища 0,5 части. Използва се за столетник , зокум , аспарагус , кливия.

Съставките / частите / за смесите се размерват обемно / с кофи , чаши , буркани и др. /.

След определянето , съставките се размесват добре в голям съд.

Почвената смес , в която цветята и растенията са засадени , трябва да се разрохква периодично.

За полезни съвети за цветята – следете нашия магазин за доставка на цветя.

Вашият коментар